Gastro PeAr - Food is our pleasure!

Gastro PeAr

Gastro PeAr

Kreatív Pearcek

Sous Vide Kacsamell

2016. március 30. - Gastro PeAr

Ma megosztjuk veletek az első Kreatív Pearcek postunkat:

 

Leírásunkban már olvashattátok, hogy nem csak éttermeket látogatunk, de otthon is főzőcskézünk!

 

 

Pár héttel ezelőtt szombaton, jött a hirtelen ihlet (ötlet-»bolt-»konyha) és össze is dobtunk egy kis finomságot:

 

Sous vide kacsamell

Répa

Burgonyapüré

 

Nem biztos hogy mindenkinek ismerős a “sous vide” kifejezés szóval röviden leírjuk mi is ez:

 

A Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) egy professzionális főzési technológia, amely vákuumban (oxigénmentes környezetben), pontos hőmérséklet-ellenőrzés mellett hosszú ideig esetenként akár 50-70 óráig a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten hő kezeljük az ételt. Ez az eljárás csökkenti az oxidációt és megnöveli a fogyaszthatóságot a baktériumok szaporodásának megakadályozásával. Az eredmény egy tökéletes állagú, ízű és minőségű végtermék.

 

A kacsamell előkészítése igényelt némi időt, de utána már felpörögtek az események…

 

Fiatal kacsa bőrös mellét sós oldatba helyeztük 1 órára, majd a speciális vákuum tasakba helyeztük melyet vákuumozógéppel le is zártunk, beletettük a sous vide készülékünkbe és 1,5 órát pancsolhatott a meleg vízben.

 

Közben feltettük a tisztított burgonyát főni és a répát is meghámoztuk. Lejárt az idő, kivettük a zacsikat a vízből és kiemeltük belőlük a kacsamelleket. Egy serpenyőben hirtelen megpirítottuk először a mell húsos oldalát majd a bőrös következett, de itt kicsit visszább vettük a főzőlap teljesítményét, így sütöttük pirosra és ropogósra a kacsa bőrét, közben befejeztük a burgonya pürét is amit tejföllel savanyítottunk kicsit. A kisült zsírban pirítottuk meg a répát melyet egy kis vörösbor ecettel pároltunk majd fokhagymás mézzel enyhén karamellizáltuk.

 

Egy remek szombati ebéd kerekedett egy hirtelen ötletből…

 

 

PeAr

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastropear.blog.hu/api/trackback/id/tr178547574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása